דעות

קיצור התורנויות - החלטה חד צדדית ויוזמה פזיזה של משרד הבריאות

השקת המהלך לקיצור התורנויות, באופן דיפרנציאלי (תחומי ואזורי), ללא כל התכוננות ותשתיות נאותות, תגרום לפגיעה חמורה בהכשרת המתמחים ותוביל לפגיעה במערכות הבריאות בישראל

חדר ניתוח. צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

ביום שישי האחרון התבשרנו כי הנהלת משרד הבריאות נחושה בדעתה לקצר את התורניות ל-16 שעות באופן מדורג במשך חמש שנים, לאלתר. לשיטתם, המהלך יושק ראשית בבתי החולים בפריפריה ותחילה במחלקות הפנימית ובמלר"דים. למהלך יוקצו 90 תקנים אך לא יוקצה כל גיבוי נוסף, בוודאי לא זה אשר נקבע בוועדה העליונה לבדיקת מתכונת עבודת הרופאים.

הוועדה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים, לאחר עבודה מאומצת ובהשתתפות נציגים מכל האיגודים המקצועיים, התוותה מספר מודלים אפשריים ליוזמת קיצור התורנויות. במסמך מפורט ועל דעת הרוב, נרשמו גם התנאים הנלווים למהלך כזה.

מהלך לקיצור התורנויות אינו יכול להיות חזות כל הרפורמות הנדרשות בהתמחות, באופי הכשרת המתמחים ובשיפור רווחתם ובוודאי לא להיות הראשון מבין רשימה ארוכה של צעדים, שחלקם מעוכבים, דווקא על ידי משרד הבריאות

ברור לנו כי מהלך לקיצור התורנויות אינו יכול להיות חזות כל הרפורמות הנדרשות בהתמחות, באופי הכשרת המתמחים ובשיפור רווחתם ובוודאי לא להיות הראשון מבין רשימה ארוכה של צעדים, שחלקם מעוכבים, דווקא על ידי משרד הבריאות. תחילת ההתמחויות במועדים קבועים, שילובם של תומכי רפואה בשגרה ובמלר"ד, השקתה של התמחות מבוססת מיומנויות, רפורמה בסטאז' במטרה לקצר את ההתמחות, הוראה מקוונת באופן מובנה בהכשרה, חונכות כתהליך מובנה בהתמחות, חיזוק המלר"ד במטרה להפחית את מספר התורנים מהמחלקות, קביעת "תג מחיר" להכשרת מתמחים ועוד, הם מקצת השינויים אותם אנחנו דורשים למען שיפור ההכשרה ושיפור אמיתי ברווחת המתמחים.

השקת המהלך לקיצור התורנויות, באופן דיפרנציאלי (תחומי ואזורי), ללא כל התכוננות ותשתיות נאותות, תגרום לפגיעה חמורה בהכשרה ולבסוף גם פגיעה במערכות הבריאות בישראל.

העתקת בחינות ההסמכה שלב ב' אל מחוץ לפרק ההתמחות, ולא במהלכה, הוא צעד נוסף שעלול להתרחש על המתמחים כדי להבטיח זמן סביר להכשרה בכירורגיה כללית

איגוד הכירורגים מוחה על המהלך החד צדדי ולא יוכל לתת יד לקידומה של היוזמה הפזיזה שמשרד הבריאות מוביל. לצערנו, והיה והמהלך יבשיל, בלא שניתנה הדעת להכנת התשתיות המתאימות, הוא יחייב הארכת ההתמחות בפרק זמן משמעותי (ולפגיעה אמיתית במתמחים) וידרוש ביטול רוטציות במחלקות מנתחות אחרות (שחשיבותם להכשרה ידועה) ויתכן אף פרק מדעי היסוד (פרק אשר נחשב לפנינת הרוטציות אצל רבים).

העתקת בחינות ההסמכה שלב ב' אל מחוץ לפרק ההתמחות, ולא במהלכה, הוא צעד נוסף שעלול להתרחש על המתמחים כדי להבטיח זמן סביר להכשרה בכירורגיה כללית. צעדים אלה הם מקצת הצעדים שיידרשו בכדי להבטיח הכשרה סבירה אך בספק נאותה.

הסעיף הדורש מסגרת שש תורנויות במקצועות הכירורגיים/ מתמחה בחודש מקובל עלינו לחלוטין ואף צוין על ידי תת הוועדה למקצועות המנתחים בוועדה העליונה כחיוני ביותר לרווחת המתמחים. שינוי זה דורש הקצאת לפחות 90 תקנים לכירורגיה כללית ברמה הלאומית, טרם היציאה לשינוי ולא במהלכו.

אנו קוראים לכם, ד"ר איתן ורטהיים, יו"ר איגוד מנהלי בתי החולים בישראל; ופרופ' ארנון אפק, מזכיר האיגוד, להתנגד ליוזמה של משרד הבריאות להשקת תבנית מדורגת שאינה מגובה לקיצור התורנויות ולתמוך בהשקתה מיידית של רפורמה אמיתית ויסודית בהכשרה אשר ממילא תאפשר לשפר את רווחת המתמחים, לקצר את התמחותם באופן מושכל ובוודאי לקצר את משך התורנויות בהתאם למתווה הוועדה העליונה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים, כחלק מהרפורמה אך לא כעיקרה.

הכותבים הם פרופ' יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים בישראל; פרופ' דורון קופלמן, מזכיר האיגוד

נושאים קשורים:  קיצור תורנויות,  משרד הבריאות,  כירורגיה,  פרופ' יורם קלוגר,  פרופ' דורון קופלמן,  מתמחים,  דעות,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
30.09.2021, 09:11

מספר המתמחים במחלקה נקבע על ידי הצורך בפועלים ולא לפי מספר הניתוחים שכל מתמחה צריך לבצע כדי לרכוש מיומנות מתאימה לעצמאות מקצועית. אם היה מדובר בסוג ומספר ניתוחים נדרש באמת (לא לאחר התאמת הסילבוס לצורכי בתי חולים קטנים ופריפריה) לפחות מחצית המחלקות היו מתאימות לקבלת מתמחה בודד. לכן כשצריך ויש רצון מקבלים מתמחים על תקנים של קרן מחקרים מעבר לתקנים של משרד הבריאות.

אנונימי/ת
30.09.2021, 14:07

לעבוד יותר מ-12 שעות ביממה מביא לחוסר ריכוז, עייפות וטעויות של בני אדם.
הגיע הזמן לשים קץ לתקופת העבדות של הרופאים המתמחים.

אנונימי/ת
01.10.2021, 09:15

כרגיל, בליל מלל שאינו מגובה בעובדות אלא רק בתפיסה מיושנת מהולה בחשש שכעת המומחים יאלצו לעבוד יותר.
לא תהיה פגיעה בהכשרה.
כמו כל דבר, גם זה יעבור והמערכת תדע לחיות טוב מאד גם עם המצב החדש (רק שעכשיו, אולי הבריאות של הרופאים הצעירים אשכרה תפגע פחות).

אנונימי/ת
02.10.2021, 16:32

אני בעד קיצור תטרנויות, אבל בתנאים נוכחים זה בעייתי, ורק תחשוב שעוד מעט תסיים התמחות ויש לך עוד 20-30 שנה לעבוד כמומחה, גם אתה תצטרך לעבוד קשה יותר. אם משהוא חושב שחיים של רופאים בכירים בביתי חולים זה דבש אז ממש לא.

אנונימי/ת
01.10.2021, 09:47

תתחיל מכמה רפורמות ״פשוטות״ יותר בהכשרת המתמחים בארץ:
1. הוצאת המועצה המדעית מהר״י
2. פיקוח ומשוב על רופאים מומחים (אני אחד מהם)
3. רעיון מהפכני!! אשכרה לתת למתמחים לנתח במהלך ההתמחות (ומספיק עם השקר הזה שנקרא סילבוס שאף אחד לא עומד בו)
4. להפסיק להתעמר במתמחים תוך כדי הכשרה.
בהצלחה

אנונימי/ת
01.10.2021, 10:14

הרעיון להוציא את המועצה המדעית מהר"י -בהקשר להתמחות-הוא איוולת שכן העברת הנושא לידיי משרד הבריאות (שזו ככל הנראה האופציה המוצעת) מסוכנת, תתן שליטה פוליטית בהתמחות ומה שעלול לייצר מומחים חסרי מומחיות וחסרי ידע וסכנה לבריאות הציבור.

אנונימי/ת
01.10.2021, 21:02

האיוולת האמיתית היא להותיר את המצב על כנו. שכן כבר בעת הזו ניכרת הפוליטיזציה של המועצה המדעית, וברור לכל שאיכות ההכשרה קלוקלת ומדשדשת - בייחוד במקצועות הכירורגיים. בריאות הציבור אכן נפגעת מהמצב, אך אנו רגילים לפגיעה הזו.

עוד אוסיף, כי הוצאת המועצה המדעית משליטת הר"י, אין משמעותה העברתה לידי משרד הבריאות. המודל לפיו המועצה המדעית תהיה אוטונומית מכל גוף אחר כבר קיים ופועל במדינות רבות במערב.

אנונימי/ת
01.10.2021, 09:53

פרופ קלוגר אנינלא רופאה ולא מתמחה, אלא מטופלת מן השורה... ראיתי את הראיון איתך וקוראת את ה"מאמר" הזה- אתה מבזה
את עצמך, הדעות שלך מיושנות, לא הגיוניות...מה שהיה לפני 100 או 20 שנה, לא רלוונטי לדור הצעיר, כמות המידע גדלה, כמות המטופלים גדלה, כמות הטכנולוגיה. מי שבוחר רפואה לא מוכן לוותר על בריאותו, על משפחתו.. מה שהיה , לא יכול להמשיך. עבדות פסה מהעולם. גם בארה"ב יש כאלה שהיו רוצים שהעבדות תמשך.. אבל לא.. אנחנו רוצים רופאים חדים, רעננים, מחוייכים, שירותיים, בריאים ומאושרים. גם להם מגיע.

אנונימי/ת
01.10.2021, 10:02

ליורם שלום,
המלחמה על אורך תורנויות מתמחים משתרכת כידוע לך לאורך שנים.
עצם העובדה שממרום תפקידך כיו"ר איגוד הכירורגים בישראל התגבשה
יוזמת מתמחים עם הצעה שהתקבלה עתה ועוברת לפסי ביצוע ולך אין כל
תקשורת או דיון עם נציגי המתמחים או השפעה באופן שתביא למערכת פתרון מוסכם,גם אם פשרתי -מהווה תעודת עניות זוהרת לאיכות תפקודך
ומציעה לך לפנות מקומך ליו"ר אנרגטי-יוזם-מציאותי ומתקשר

01.10.2021, 10:05

צודקים הכותבים
קיצור שעות. תורנויות צריך להיעשות
בתוך מתווה שלם המתחשב בתמונה כולה ובעיקר ברמת הרפואה ובהוספת תקנים
צריך להתחשב בדוח הועדה מטעם הרי ולא להגיב בצורה פופוליסטית כפי ובחוסר הבנה מוחלטת לנושא בכללותו כפי שנוהג שר הבריאות

01.10.2021, 23:52

ב-29/01/2020 פרסמת מאמר "מהיפוקרטס ועד קפקא - רופא, רפא עצמך תחילה". קצת קשה לי להבין איך את מצדיקה את הכותבים וסותרת את עצמך. רופא עייף הוא רופא טועה. להסתתר מאחורי מילים ארוכות של פגיעה בהכשרה היא בסך הכל שינון מנטרה ישנה שמאחוריה הסתתרו במשך עשורים במקצועות הכירורגיה כאשר הגישה האמיתי היתה "דפקו אותנו ואנחנו נדפוק את האחרים". הגישה של המתמחים אינה מושלמת. היא רחוקה מזה.... מצד שני כבר לפני עשור דיברו על קיצור תורנויות ודחו ודחו אל האינסוף. המתמחים של 2011 הם המומחים הצעירים של היום, בדיוק כפי שהדור שלי, הבכירים הותיקים ומנהלי המחלקות של היום, היינו המומחים הצעירים ב-2011. אם את זוכרת, בשנת 2000 בשביתה ההיא, הורידו את שעות העבודה ל-26 שעות. גם אז בכו כולם וצעקו גוועלט מה יהיה עם ההכשרה? אז כולם יכולים להרגע... לא קרה כלום. התמותה לא עלתה, כולם עובדים והסתדרנו... אין שום דבר טוב במתמחה עייף שמפספס קריאת אק"ג במיון או מנקר בחדר ניתוח. לעשות את ה-Appendectomy החמישי שלך בלילה אחד (כן זה קרה לי) לא הפך אותי לרופא טוב יותר. זה רק גרם לי להבין שאני לא רוצה לעשות את זה.
כל הכבוד למתמחים שמזעזעים את המערכת. מי יתן ויצליחו במקום שאנחנו נכשלנו.

אנונימי/ת
02.10.2021, 09:39

ד"ר שריר, כמה שנים עבדת בפועל כרופאה, כמה תורנויות לילה עשית בחייך? אני, איני מתמחה עוד כבר למעלה מ13 שנים, אני מנהל יחידה, עדיין עושה תורנוית. בניגוד לך, אני כותב רק למגירה, אני חושש שהר"י לא יכולה להיות ארגון יציג גם של המתמחים, גם המומחים, גם מנהלי המחלקות, גם מנהלי בתי חולים וגם רופאים בעמדות הנהלה ורגולציה במשרד הבריאות. קיים פה ניגוד עניינים מובנה. ולצערי רפואה בישראל מתנהלת כגילדה, כולל ראות חולות של התעמרות ונפוטיזם. אנא, שחררי אותנו.

אנונימי/ת
01.10.2021, 10:43

יורם, למה ככה במכות, למה באלימות ואיומים.

אנונימי/ת
01.10.2021, 10:46

קלוגר, בבית החולים שלך, ברמב"ם, מתמחים מעבירים שעון כאילו סיימו תורנות ובפועל חוזרים לעבוד במחלקה ובחדר ניתוח. הדבר הזה הוא עבירה על החוק. באותו בית חולים קיימת התעמרות ברופאים מתמחים וברופאים מומחים. אז אנא לפני שאתה מדבר גבוהה גבוהה, קודם כל קיים חוק, קיים מידות טובות ודאג שגם עמיתיך ינהגו כך. יש מבין, יורם?

אנונימי/ת
04.10.2021, 16:41

123

אנונימי/ת
04.10.2021, 16:44

עצוב

01.10.2021, 11:29

שלום לחברי המכובדים.
הרעיון של קיצור שעות הוא חשוב וחיובית, אבל ההחלטה לעשות זאת באופן פזיז בלי משאבים, תקנים והערכות לשנות החפיפה שמתחייבות משינוי הגישה אינה ראויה.

אנונימי/ת
01.10.2021, 12:19

ד"ר מרק, היה מספיק זמן לתכנן, שנים רבות ליתר דיוק. הבעיה לא צצה היום, גם לא ההצעות לפתרון. המשאבים אגב, קיימים, כולל תקינה. ראי כמה הוצאות היו על מגיפת קורונה ואני מדבר רק על הוצאות ישירות מבלי להכניס בכלל נתונים של פגיעה במשק.

אנונימי/ת
01.10.2021, 13:03

קיצור השעות הוא חיוני מתבקש וטוב מבחינה בטיחותית למטופל ולמטפל. זה היה צריך להיעשות מזמן עוד כשגלוגר היה מתמחה ואז כל המערכת היתה משתדרגת מזמן בהתאם.
לעניות דעתי דווקא כעת זה העיתוי המושלם מבחינת המתמחים !

אנונימי/ת
03.10.2021, 16:33

אותם טיעונים היו בעבר עולים כעת ויועלו בעתיד. הגיע הזמן והעיתוי הוא טוב.

אנונימי/ת
01.10.2021, 13:23

אכן פתרון בעייתי מאוד. אבל רק כי אתם התעצלתם להביא רפורמה אמיתית. היו לכם עשר שנים לארגן מחדש את תוכניות ההתמחות,שאתם ידועים היטב שלא מתקרבות באיכותן לסטנדרט בארהב אך ארוכות מהן בפועל בשנתיים לרוב. יכולתם לאמץ מודל פול טיימרים שהיה מגדיל את הטיצינג דרמטית, בטח בחדרי הניתוח. יכולתם להסדיר ליווי והוראה למומחים הכירורגיים הצעירים, שבהחלט צריכים את זה.
אבל התעצלתם, וזו התוצאה. התעצלתם, כי מה לעשות, על אף טוב לבכם (ואינני ציני בכך, מעריך אתכם גם כבני אדם על אף דברי), לא ממש היה איכפת לכם.
והתוצאה? מכתבי איומים גסים שמוציאים אתכם לא רלוונטיים. כמה חבל.
ועדת קיצור התורנויות היתה בבחינת מעט מדי ומאוחר מידי וללא שום כוונת יישום מיידית. אם היתה קמה לפני שנים וגם מיושמת, כל הקומבינה הזו היתה נמנעת.

אנונימי/ת
01.10.2021, 17:55

אפשר לבטל את מדעי היסוד, עדיף להתרכז בקליניקה.

אנונימי/ת
01.10.2021, 21:06

עד כמה שאני רואה התגובות היחידות שאינן אנונימיות הן תגובות תומכות. יצרתם ארגון מסואב וסביבה מקצועית טוקסית שבה אנשים חוששים לבקר בגלוי - אל תתפלאו כאשר יקום ארגון חדש ויקח את מקומכם. זמנכם עבר.

02.10.2021, 20:35

מסכים בהחלט שיש צורך בשינויים מרובים בתכנית ההתמחות. עם זאת, למה שינויים אלו לא בוצעו בעשרות השנים האחרונות? למה במשך עשור (ואף יותר) של מאבק לא השכלתם לבצע את הרפורמות שהעלית במאמר זה? קשה ואף בלתי אפשרי להאמין שרווחתם של המתמחים ואיכות הכשרתם עניינו את ראשי האיגודים הנ"ל לאורך השנים. אוסיף ואומר שכאשר יש עוול וצורך כל כך ברור, ראשית יש לתקנו ולאחר מכן להתמודד עם הקשיים שיצוצו

03.10.2021, 16:42

זה צריך להיות האינטרס של המערכת על כל דרגיה להביא לשעות עבודה סבירות למען בטיחות המטופלים והמטפלים כאחד ומוטב שעה אחת קודם.

06.10.2021, 16:36

קשקשת של דינוזאור שלא מחובר לכלום.
רוצה לתרום למתמחים ? קח איתך מתמחה לחדר הלם או לאיזה damage control surgery ולמד אותו.
תתרכז במה שאתה יודע לעשות, כל עוד אתה עדיין כשיר ומסוגל.
אה, ושלח אותם הביתה אחרי תורנות , במקום להעביר כרטיס ליציאה ואז לחזור לעבוד.
תתרכזו בללמד במקום לנצל. פאתוס וסיפורי גבורה אינפנטיליים משנות ה - 80 לא עושים רושם על איש.
בתור מרדים, יכול להעיד שרוב המומחים הצעירים בכיר. כללית לא יכולים לנתח היטב עצמאית, ולומדים לנתח בפלואושיפ או באסותא.

אנונימי/ת
11.10.2021, 20:28

שלום למי שמוכן לקרוא,

הזמן לא קפא מלכת ב 40 השנים האחרונות – התקדמנו .. והמון הייתי מעיז לומר בקצב לוגוריטמי ... - מחלקות ממוחשבות – סלולרי לכל אחד .. נתוחים רובוטיים – תרופות חדשות – גנום מפוצח והרבה הרבה יותר מזה ...
הדבר היחיד שעצר מלכת זה המוח הרפואי של הרופאים - שלפני ארבעים שנה היו סטאזרים או מתמחים זוטרים ועכשיו הם בכירים – (כפסע בינם לבין סיום הקריירה) ." אנחנו קרענו התחת – 10 תורנויות בחודש -גרנו פרקטית בבית החולים – ושרדנו – ואף נהיינו רופאים טובים ומוצלחים ! אין שום סיבה שהדור הצעיר לא יעבוד קשה כמונו ".

ובכן יש סיבה ולא אחת ...
חברים – העולם השתנה ! התעוררו !
חיילים חייבים לישון בלילה – אין יותר משמעת מים לא מטרטרים יותר חיילים ( כמו שטירטרטו אותנו ) .
נפתחו מקצועות חדשים לגברים שבגיל 25 מתחילים להשתכר פי כמה וכמה מרופאים בכירים רבים – הייטק כדוגמא...
יש פלא ש60 אחוז מהסטודנטים לרפואה הן סטודנטיות ? ומי מהווה 50% מכוחות הרפואה החדשים במחלקות אם לא אחינו הערבים שמהווים רק 20% מהאוכלוסייה ....
ובכן אדון קלוגר וחבריו – עד שלא תבינו שהעולם השתנה אתם הולכים וכורתים במו ידיכם את ענף הרפואה ... שתלך ותהייה בינונית ועלובה .
חייבים לעשות RESTART למוח הרופא ולחשוב בהחלט בתוך הקופסה - איך להוסיף הרבה תקנים להגדיל הצוותים ולמשוך את הכוחות הכי טובים עם המוחות הכי טובים לענף . וכן! אנשים שקיבלו 750 בפסיכומטרי יכולים ללמוד חומר בהתמחות בלי לבלות 26 שעות בבית חולים ... והניתוחים כזכור לי מתרחשים בעיקר בשעות הבוקר .