חדשות

בשנים הקרובות צפוי זינוק של פי שלושה במספר אירועי שבץ מוח בישראל

הנתונים המדאיגים: 20 אלף אירועי שבץ מתרחשים מדי שנה בישראל ויש רק 25-20 נוירולוגים-וסקולריים | רוב הלוקים בשבץ לא מאושפזים במחלקות נוירולוגיות או ביחידות ייעודיות לטיפול בשבץ מוח

שבץ, פגיעה מוחית (צילום: אילוסטרציה)

בישראל כיום רק 25-20 נוירולוגים-וסקולריים, מומחים בטיפול בשבץ מוח, כאשר מדי שנה כ-20 אלף אירועים של שבץ מוחי מתרחשים בישראל, כלומר אירוע אחד מדי חצי שעה. מספרם של אירועי המוח החדים, על פי נתוני מכון ברוקדייל, צפוי לזנק בעשורים הבאים כדי פי שלושה. נתונים אלה מפרסם הבוקר (ב') האיגוד הנוירולוגי בהסתדרות הרפואית, לרגל "יום שבץ המוח הבינלאומי" שנועד להעלות את המודעות לבעיה הרפואית.

"אפילו אם נשיג הפחתה של 10% במספר האירועים המוחיים, משמעות הדבר היא מניעת 2,000 מקרי שבץ מוח בישראל מדי שנה. לשם כך יש צורך בשיפור המניעה, בתיעדוף ובתוספת נוירולוגים-מומחים בתחום הזה", אמר יו"ר האיגוד, פרופ' דוד טנה.

פרופ' דוד טנה, יו"ר איגוד הנוירולוגיה. "יש צורך בשיפור המניעה, בתיעדוף ובתוספת נוירולוגים-מומחים". צילום: כפיר סיון

"ההמלצות האירופאיות", הוסיף פרופ' טנה, "מנחות שיש לאשפז 90% מהלוקים בשבץ מוח חד ביחידות ייעודיות לנושא רפואי זה. אלא שלעומת המקובל באירופה, אצלנו פחות מ-40% מהלוקים בשבץ מוח מאושפזים במחלקות נוירולוגיות כלליות ומיעוטם ביחידות ייעודיות לטיפול בשבץ מוח.

"בשוודיה", לשם ההשוואה, אמר עוד פרופ' טנה, "שיעור האשפוז ביחידת שבץ מוח עלה בשנים האחרונות ל-90%, ואילו במדינות מערביות אחרות מדובר ב-80%-60%. משרד הבריאות מוביל אמנם תכנית לאומית לשבץ המוח, אולם יש צורך לעבותה ולהאיצה בפרט לנוכח הזינוק הצפוי במספר האירועים המוחיים בישראל וכאשר אפשרויות הטיפול הולכות ומשתכללות".

ההנחיות האירופאיות גם מנחות ש-90% מחולי שבץ המוח ייבדקו על ידי מומחה לשבץ מוח - נוירולוג וסקולרי - ותהיה להם גישה לתכנית למניעת אירוע חוזר.

פרופ' טנה: "כיוון שקיים חסר מהותי בנוירולוגים וסקולריים בקהילה בישראל, הטיפול ניתן לרוב על ידי רופאים כלליים שאין להם מומחיות בתחום הזה. חשיבות נוירולוג מומחה לשבץ עבור חולה שעבר שבץ מוח, דומה לחשיבות הטיפול של רופא קרדיולוג בחולה לאחר התקף לב. מניעת אירועים מוחיים חוזרים חוסכת סבל, מונעת נכות וחוסכת משאבים. כיום הערכה היא ש-75% ממקרי השבץ הם ברי מניעה", הוסיף פרופ' טנה.

בשנה האחרונה מקדם האיגוד הנוירולוגי בישראל את ההנחיות לשמירה על בריאות המוח וכלי הדם המוחיים באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא. לפי הנחיות האיגוד, השמירה על מוח בריא צריכה להתחיל עוד בילדות. מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות הוכיחו כי שמירה על אורח חיים בריא - תזונה ים תיכונית, פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות מעישון ופעילות לימודית מאתגרת לאורך רצף החיים וקשרים חברתיים ענפים – מסייעת לשימור תפקוד מוחי תקין עם ההזדקנות. בד בבד, יש גם לאזן את רמות הסוכר בדם, את לחץ הדם, רמת השומנים בדם ומצב תפקוד הלב.

נושאים קשורים:  שבץ מוח,  פרופ' דוד טנה,  האיגוד הנוירולוגי,  מחסור בנוירולוגים,  חדשות,  שבץ מוחי
תגובות