חדשות

ב"הדסה עין כרם" החלו להפעיל טכנולוגיה מתקדמת לאיתור ואבחון אירועים מוחיים

על פי פיענוח של המערכת הממוחשבת ניתן לקבוע בתוך דקות ספורות אם מדובר באירוע מוחי, מהו גודלו והאם יש מקום להתערבות בצנתור מוחי מיידי או לטפל בתרופות tPA

פרופ' רונן לקר, מנהל יחידת השבץ המוחי ב"הדסה". "הגיל הממוצע לחטוף שבץ בימי קורונה יורד". צילום: דוברות בית החולים

המרכז הרפואי הדסה עין כרם החל לעשות שימוש במערכת הממוחשבת החדשנית RAPID לאבחון ואיתור אירוע מוחי. המערכת, מהמתקדמות בתחום האבחון של אירועים מוחיים, נשענת על תוכנה המאפשרת פיענוח מהיר של בדיקות CT מוח, פרפוזיה מוחית (זרימת דם) וכן CT אנגיו - הדמיית כלי הדם המוחיים.

פרופ' רונן לקר, מנהל יחידת השבץ המוחי ב"הדסה", הסביר: "המערכת החדשה משנה לחלוטין את תהליך קבלת ההחלטה מרגע הגעת החולה למיון ומונעת בזבוז זמן יקר שיכול להיות משמעותי לחיים או למוות.

"כאשר החולה מפונה אלינו עם חשד לאירוע מוחי, אנשי מד"א מכינים אותנו לקראת הגעתו. תמיד ימתין לו צוות ערוך בחדר המיון. בתוך דקות ספורות הוא יוכנס לבדיקות הדמיה – CT מוח, זרימת דם וכן להדמיית כלי הדם במוח, ובסיומן נוכל להבין האם אכן מדובר באירוע מוחי".

המערכת החדשה מאפשרת פיענוח בתוך שתיים עד שלוש דקות לכל היותר של הבדיקות הללו. על פי הפיענוח הממוחשב המתקבל ניתן לקבוע אם מדובר באירוע מוחי, מהו גודלו והאם יש מקום להתערבות בצנתור מוחי מיידי או שניתן לטפל בתרופות ממיסות קריש כגון tPA.

פרופ' לקר: "את הפענוח הנוכחי מבצעים מומחים בכירים ברדיולוגיה ובנוירולוגיה שיודעים כמובן למקד את האבחון לכדי איתור הבעיה ודרכי הטיפול בה, אך בין היתרונות של מערכת זו שהיא אינה מאפשרת טעות או סטייה בשל טעות אנוש - כל זאת בהתאם לנתונים הנאספים מהבדיקות".

פרופ' משה גמרי, מנהל יחידת ה-MRI והנוירורדיולוגיה האבחנתית, הוסיף: "היום, לשם עיבוד נתונים במקרה של אירוע מוחי, יש צורך במומחה היודע לפענח את הנתונים הנגזרים מהמערכות הקיימות. המערכת החדשה עושה כל זאת בצורה אוטומטית ובכך חוסכת זמן שהוא 'סופר קריטי' באירוע מוחי. זה חלק ממהלך כללי ונרחב של מתן אבחונים מהירים ונגישים 24/7".

פרופ' לקר הוסיף: "ההכנסת המערכת הזאת לשימוש היא ללא ספק התקדמות משמעותית, כאשר שלוש הבדיקות מבוצעות על ידי המערכת בו זמנית - הכל ממוחשב ואוטומטי, והתשובה המתקבלת היא אובייקטיבית לחלוטין.

המערכת היא פיתוח אמריקאי, קיימת כבר בשימוש ברוב בתי החולים המרכזיים בעולם אך עד כה טרם נעשה בה שימוש בישראל. עם הטמעתה ב'הדסה עין כרם', לראשונה בארץ, הצטברו כבר דיווחים מצוותי יחידת השבץ על שביעות רצון גבוהה מהמערכת הזאת.  בהמשך, היא תותאם גם להפעלתה ב'הדסה הר הצופים' ועל כל מכשירי ה-MRI הפועלים בבית החולים. כל המידע המתקבל על החולה ומתוצאות הבדיקות שלו מפוענח ומועבר דרך מערכת ה-RAPID ישירות למייל של הרופא המטפל".

נושאים קשורים:  פרופ' רונן לקר,  שבץ מוח,  פרופ' משה גמרי,  נוירורדיולוגיה,  RAPID,  אירוע מוחי,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות
אנונימי/ת
16.10.2019, 21:23

בעוד 100 שנים הכל יהיה ממוחשב כולל איבחונים בכל המחלקות . התפקיד של הרופא -האדם יהיה שונה. ויהיה צורך לשנות את הדרך של לימוד הרפואה.

אנונימי/ת
16.10.2019, 21:37

חבל שלא תזכה/י לכך ...