נוגדן

הופעה מוקדמת של נוגדנים בחולים שקיבלו השתלה של איבר מודבק ב-HCV

חוקרים סבורים כי נוגדנים שמוצאם בתורם מופיעים באופן שכיח במקבלי איבר עם הדבקה ב-HCV

נוגדנים (איור: אילוסטרציה)
נוגדנים (איור: אילוסטרציה)

היפוך סרולוגי (Seroconversion) של וירוס הפטיטיס C במקבלי תרומת איבר שאינם מודבקים בהפטיטיס C, מתורמים עם הדבקה או כאלה שנחשפו לווירוס, היא תופעה שדווחה בעבר. עם זאת, מקורם של הנוגדנים  והמשמעויות של ההיפוך הסרולוגי נותרים לא ברורים.

החוקרים בדקו באופן אורכי דגימות פלזמה לנוכחות של נוגדנים נגד הפטיטיס C (מתתי הסוגים IgG ו-IgM). הדגימות נאספו ממושתלי כליה (סך הכל 31 מושתלים) ולב (9 מושתלים), שאינם נשאי הפטיטיס C, כאשר האיבר המושתל מקורו בתורם עם הדבקה בווירוס.

החוקרים מצאו כי קרוב למחצית מהמשתתפים היו בעלי רמות מדידות של נוגדנים נגד הפטיטיס C, בשלב כזה או אחר של המעקב. רוב הנבדקים שנמצאו חיוביים לנוגדנים נגד הווירוס, הפכו לכאלה במהלך 1-3 ימים לאחר ההשתלה, ו-6 היו בעלי רמות נוגדנים מדידות בפלזמה כבר ביום הראשון לאחר ההשתלה. בנוסף, החוקרים שמו לב כי כל הנוגדנים נגד הפטיטיס C היו מסוג IgG, אפילו בדגימות שנאספו יום אחד בלבד לאחר ההשתלה. ניכר כי היפוך מאוחר לא היה שכיח (נמצא בכ-20-25% מהמושתלים עם נוגדנים חיוביים). זאת ועוד, נוגדנים של השלב המוקדם היו קבועות במהלך 30 יום במושתלי הכליה, בעוד במושתלי לב הם ירדו מתחת לרמה המדידה ב-50% מהנבדקים, במהלך השבועיים שלאחר ההשתלה.

החוקרים הגיעו למסקנה כי נוכחות נוגדנים נגד הפטיטיס C הינה שכיחה, במושתלי איבר שמקורו מתורם עם הדבקה בהפטיטיס C. תת הסוג IgG של הנוגדן, מהלך הופעתו ומשך הימצאותו בפלזמה, מעידים כי מקור הנוגדנים הוא ככל הנראה בתורם, וסביר להניח כי הם מיוצרים על ידי מקור תאי. הנתונים שנאספו במחקר תומכים באפשרות שהעברת החיסוניות ההומורלית מתורם למושתל, עלולה להיות הרבה יותר שכיחה ממה שהוערך בעבר.

מקור: 

Porrett, P. M. et al. (2019). American Journal of Transplantation. https://doi.org/10.1111/ajt.15415

נושאים קשורים:  נוגדן,  הפטיטיס C,  זיהומים שמקורם בתורם,  השתלת כליה,  השתלת לב,  מחקרים
תגובות