חדשות

ניתוח להצבת שתל שמיעה חדשני המחובר לגזע המוח בוצע ב"שערי צדק"

לדברי בית החולים, הניתוח החדשני נעשה בהצלחה בילד בן חמש שבו התגלה חסר של עצב השמיעה ולכן לא היה יכול לעבור השתלת שבלול כמקובל

ניתוח (צילום: אילוסטרציה)

שתל שמיעה חדשני המחובר באופן ישיר לגזע המוח הושתל במרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים בילד כבן חמש, שנולד עם חסר של עצב השמיעה והיה למעשה חרש. בית החולים מסר, כי ככל הידוע מדובר בפרוצדורה ראשונה מסוגה שבוצעה בישראל.

את השתלת השתל החדשני (Auditory Brainstem Implant - ABI) ביצע צוות שכלל מנתחי אף-אוזן-גרון, נוירוכירורגיה וקלינאי תקשורת, בשיתוף פעולה עם צוות מומחים מקביל שהגיע במיוחד לישראל לניתוח הזה מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ניו-יורק (NYU). מוסד זה משתף פעולה באופן שוטף עם "שערי צדק".

מאז פיתוח שתלי השבלול (Cochlear Implant) ירד משמעותית מספרם של החרשים בעולם. ברוב המקרים השתל מתקשר היטב עם עצב השמיעה ומאפשר לחרשים לשמוע. השתל מוצלח במיוחד כשמדובר בתינוקות שנולדו חרשים ועוברים הליך השתלה בגיל צעיר, אך הוא גם מבוצע במבוגרים ששמעו והתחרשו.

עם זאת, במספר קטן של מקרים מתגלה חסר של עצב השמיעה. השתל הכוכליארי (השבלול) איננו מהווה פתרון לבעיה. למקרים אלו מוצע השתל החדשני (ABI). הוא מושתל באזור מוגדר על גבי גזע המוח במקום "גרעין השמיעה", ולמעשה עוקף את עצב השמיעה החסר.

השתלת האביזר מחייבת שיתוף פעולה בין שלושה מומחים בתחומים א.א.ג, מנתחי מוח וקלינאי תקשורת. זה ניתוח מורכב וכיום מתבצע במספר קטן של מרכזים רפואיים בעולם.

לאחר שבסדרת בדיקות התברר, כי אצל הילד הישראלי קיים חוסר של עצב השמיעה ויעילות שתל השבלול לא נמצאה מספקת, הוחלט על הניתוח. הוא בוצע בשלבים. בראשון נפתחה הגישה לכיוון גזע המוח על ידי מנתח א.א.ג. לאחר מכן איתר הנוירוכירורג את המיקום הנכון והשתל, הדומה בצורתו למברשת זעירה, מוקם על גזע המוח. קלינאי התקשורת ביצעו בדיקות אלקטרו-פיזיולוגיות שוטפות כדי לוודא שהשתל נמצא במקום האופטימלי לקבלת תועלת שמיעתית מרבית ואיננו מגרה אזורי מוח אחרים, כמו למשל האזורים המוטוריים הנמצאים בסמיכות לו.

"פתיחת המחלקה הנוירוכירורגית ב'שערי צדק' מאפשרת לבצע פעולות מורכבות ורב-תחומיות שלא יכולנו לבצע בעבר", מסרו ד"ר רונן פרץ ופרופ' ז'אן איב סישל, המבצעים את ההשתלות הכוכליאריות בבית החולים. "שילובו בצוות של ד"ר נבו מרגלית, המתמחה בניתוחי בסיס הגולגולת, מאפשר את הגישה לגזע המוח וההשתלה, כאשר תוך כדי הניתוח קלינאי התקשורת מסייע למקם את היחידה במיקום אופטימלי".

בית החולים מסר, כי הניתוח עבר בהצלחה. לאחר מיקום השתל התקבלו תגובות חשמליות שמיעתיות מתאימות. הילד התאושש ושוחרר לביתו.
לאחר כמה שבועות התבצעה הפעלה ראשונית ומיפוי והוחל בתהליך שיקום ארוך. "אנחנו אופטימיים לגבי יכולת הדיבור והתקשורת של הילד עם הסביבה. היא תלך ותשתפר עם הזמן", ציין ד"ר פרץ.

נושאים קשורים:  חדשות,  המרכז הרפואי "שערי צדק",  שתל שמיעה ABI,  שתל כוכליארי (שבלול)
תגובות

שלום, חדשות ובשורות טובות! מסוג זה מגמדות לאפס ממדים את כול המחלוקות והצרות של מערכת הבריאות! ממלא את הלב והנשמה!
אמיתית.
סאאידה סדיק