חדשות

קמפיין חדש להגברת המודעות להגעה מהירה למיון במקרי שבץ מוחי

בישראל מדווחים מדי שנה כ-15,000 מקרים חדשים של שבץ מוחי, וב-7,800 מהם החולים אינם מגיעים לבתי החולים בזמן הדרוש לטיפול תרופתי או צנתורי

רפואה דחופה. חדר המיון בבית החולים הדסה עין כרם (צילום: פלאש 90)
כניסה לחדר המיון בבית החולים הדסה עין כרם (צילום: פלאש 90)

משרד הבריאות השיק אתמול (יום א') קמפיין תקשורתי להעלאת המודעות לסימנים המוקדמים לשבץ מוחי . במרכזו, הדגשת העובדה כי זיהוי ואיתור סימנים ראשונים לשבץ מוחי, ופינוי מהיר למתן טיפול רפואי בתוך 4 שעות - הם מצילי חיים.

שבץ מוחי הוא אחד מ-3 גורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי - והגורם העיקרי לנכות כתוצאה ממחלה. כ-85% מהאירועים המוחיים הם על רקע איסכמי: הפרעה באספקת הדם לאזור מסוים של המוח.

לצפייה בתשדיר הקמפיין:

סימני האזהרה הם הופעה פתאומית של חולשה או הרדמות של הפנים, הזרוע או הרגל לרוב בצד אחד; הופעה פתאומית של בלבול, קושי בדיבור או בהבנה; פה עקום; הפרעה פתאומית בשיווי המשקל או בקואורדינציה; הפרעה פתאומית בראייה בעין אחת או שתיהן; כאב ראש חד פתאומי ללא סיבה ידועה. דיבור מבולבל.

בכל מקרה שבו מזוהה אחד מהתסמינים האלו, מדגיש הקמפיין כי אין להמתין, וחיוני להגיע בבהילות לבית החולים כדי שלא להחמיץ את "חלון הזמן" לקבלת טיפול המונע נכות.

לעתים מדובר באירוע קצר שחלף (TIA), שהוא תמרור אזהרה חשוב בנוגע לסיכון ללקות באירוע חוזר, סמוך וקשה יותר. חיוני במקרים אלו לפנות בדחיפות להערכה ולאבחון רפואיים.

בישראל מדווחים מדי שנה כ-15,000 מקרים חדשים של שבץ מוחי. רק כ-40% מהמקרים - כ-5,200 חולים – מספיקים להגיע בחלון הזמן המתאים לקבלת טיפול. כ-7,800 חולים אינם מגיעים לבית החולים בחלון הזמן הנדרש, וכ-2,000 מהחולים אינם מגיעים כלל לבית החולים עקב חוסר מודעות ובחלקם לוקים בשבץ מוחי בחומרה קשה.

ממשרד הבריאות נמסר, כי המטרה בקמפיין הנוכחי היא להטמיע הגעה לקבלת הטיפולים הללו בתוך "חלון הזמן" הנדרש וזאת באמצעות העלאת המודעות, הרחבת הידע של הציבור לנושא וגם בהכוונה ובהכשרה של כוח אדם רפואי ובבניית תשתיות שירותים וטכנולוגיות רפואיות לנושא השבץ המוחי.

בשנים האחרונות החלו לטפל בנפגעי שבץ מוחי בטכנולוגיות רפואיות שונות שמטרתן פתיחה ותיעול מחדש של כלי הדם החסום וזרימה מחודשת של הדם לרקמת המוח. הטיפולים הללו יכולים להקטין משמעותית את שיעורי התמותה והנכות מהמחלה, בתנאי שיינתנו תוך שעות ספורות מתחילת הסימפטומים.

הטיפולים התרופתיים נמצאו יעילים במידה וניתנו תוך ארבע שעות וחצי מתחילת הופעת הסימנים הראשונים. טיפולים חודרניים כמו צנתור מוחי ושליפת קריש הדם נמצאו כיעילים עד 8 שעות מרגע הופעת התסמינים.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  שבץ מוחי,  צנתור מוחי,  קמפיין,  תשדיר
תגובות