חדשות

מש' הבריאות: אין לשלם יותר לרופאים על הטיפול בתיירים רפואיים

מנכ"ל המשרד כתב את הדברים במכתב שנשלח למנהלי בתי החולים; שרת הבריאות גרמן: "אי אפשר לבטל על הסף את תיירות המרפא"

משרד הבריאות הפיץ הנחיה חדשה למנהלי בתי החולים, לפיה אסור מעתה לשלם לרופאים תעריף גבוה יותר עבור טיפול ב"תיירי-מרפא", לעומת הטיפול בחולים ישראלים. ההנחיה, שפורסמה על ידי מנכ"ל המשרד, פרופ' רוני גמזו, נכללת במכתב הנושא את הכותרת "שירות פרטי במסגרת תיירות מרפא", ובה מפורטים הנהלים שעל בתי החולים לקיים בכל הנוגע לתיירי מרפא, התשלום שעליהם לקבל וסוגיית  בחירת הרופא המטפל.

במכתב מוזכר, כי על בתי החולים הממשלתיים או העירוניים-ממשלתיים - כמו גם בתי החולים השייכים לקופות החולים - אסור להציע שירות הכולל מרכיב של בחירת איש צוות רפואי או רופא-מנתח בתשלום. איסור זה, נכתב, חל גם על תיירי מרפא. כן הדגיש פרופסור גמזו במכתבו למנהלי בתי החולים, כי חל איסור לשלם יותר לרופא עבור הטיפול בתיירי מרפאי לעומת הטיפול בישראלים וכי יישומן של הנחיות אלו הוא מיידי: "עד שיפורסמו על-ידי משרד הבריאות הנחיות אחרות".

במכתב מוזכר כי אין לאפשר לתיירי מרפא בחירת רופא על-ידי תוספת תשלום, אבל מותר לבית חולים למעשה לאפשר בחירת מנתח ללא תשלום. גם להדסה ולשערי צדק, שבהם יש שר"פ, אסור להעניק טיפול אחר, מלבד בחירת הרופא. אי עמידה בהוראה זאת, נכתב, היא הפרה חמורה של נהלים מצד הנהלות בתי החולים.

בתי החולים גם נדרשים שלא לערבב בתחומי המוסד הרפואי בין עבודה בתחום הרפואה הציבורית לזו הפרטית. "על המנהלים להיות עירניים לטשטוש הבלתי ראוי בין מסגרות הפעילות השונות של הרופאים", נכתב. עם זאת, מדגיש מנכ"ל משרד הבריאות, כי אין הוראות אלו באות למנוע את הפניית המטופל מהקליניקה הפרטית לבית החולים הציבורי, להמשך טיפול "ויש אף לראותה בחיוב".

המכתב נשלח לאחר דיון שנערך אתמול (יום ב') בוועדת הבריאות של הכנסת, בעקבות שידור תחקיר "עובדה", שחשף שלושה רופאים מבית החולים "איכילוב" שדרשו עשרות אלפי שקלים בעבור ניתוח "תיירי מרפא", שאת פרטיהם הפיקטיביים הציגה בפניהם תחקירנית של התוכנית.

פרופסור גמזו אמר בדיון, כי תופעת התיירות הרפואית גדלה מאוד בשנים האחרונות, והגדיר אותה כ"דבר בעייתי הנדחף בעוצמה בידי גורמים עסקיים". לדבריו, "לבתי החולים היא מקור הכנסה; המערכת רוצה שתגדל וזה יכול להמשיך לגדול, אבל המצב מחייב רגולציה קפדנית".

בדיון אמרה שרת הבריאות, יעל גרמן: "יש לנו מערכת בריאות ציבורית מעולה, אבל יש לה מחסור בכסף. גם בנק ישראל אמר זאת בדיון על השחיקה התקציבית של מערכת הרפואה הציבורית. נצטרך למצוא את המקורות התקציביים החסרים במערכת. אין זה אומר שצריך לוותר. כמה שמערכת הבריאות תקבל – זה לא יספיק. המערכת זקוקה ליותר מ-8 מיליארד שקל. אני לא משלה את עצמי שעד 2018 נקבל תקציב שכזה כתוספת. לכן צריך לחשוב על פתרונות יצירתיים, תוך שמירה קפדנית על עקרונות צדק וערבות הדדית".

עוד אמרה שרת הבריאות: "לשלושת הרופאים הבכירים עומדות זכויות רבות. פרופסור גבי ברבש פנה למי שפנה כדי לבדוק את הנושא. גם אנחנו פנינו לעו"ד שי ניצן, פרקליט המדינה, כדי לבחון את הנושא והעובדות. עד שהתמונה תיראה במלואה - כולנו מנועים מלקבוע מסמרות".

לדבריה, "לי אין ספק שבשנים האחרונות הנושא הזה (תיירות מרפא) עבר מתחת לרדאר. רב הנסתר בו על הנגלה... כשנכנסתי לתפקידי וגיליתי נהר גועש, לא מפוקח, לא מבוקר ולא ידוע בהיקפיו, הקמתי את תת-הוועדה לבדיקת תיירות המרפא, כחלק מהוועדה לחיזוק מערכת הרפואה הציבורית. אנחנו לומדים את סוגיית תיירות המרפא בצורה יסודית. רק אחר-כך נקבע כללים. דבר אחד בטוח: אי אפשר לבטל על הסף את תיירות המרפא".

גרמן ציינה עוד: "היום יש בפריפריה מיטות ריקות. אם היה מערך מקוון, בו נדע איפה יש מיטות ריקות, נוכל לנתב תיירות מרפא גם לבתי החולים זיו, פורייה, נצרת, נהריה, ברזילי, סורוקה ויוספטל. תועלת אדירה תצמח מכך - לא רק כספית, אלא גם לצורך ניסיון רפואי".

שרת הבריאות סיפרה לוועדה, כי אחד ממנהלי בתי החולים אמר לה שהרופאים העובדים בו רכשו ניסיון אדיר בניתוחי לב ובצנתורים לתיירי מרפא. "הניסיון הזה משמש את בית החולים להצלת חיים", ציינה.

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, פנה בדיון לח"כים שמתחו ביקורת על התופעה: "מצד אחד נכשלתם בהבאת כסף למערכת הציבורית ומצד שני אתם אומרים בואו נהרוג את התרנגולת שמטילה ביצי זהב. קל לעשות 'עליהום' על הרופאים, אבל 99% מהם עושים עבודתם נאמנה".

מנהל "שיבא", פרופסור זאב רוטשטיין, אמר בדיון כי תיירות המרפא יוצרת הכנסות לבתי החולים שמושקעות חזרה בעבור החולים הישראלים (תקנים, מיטות, פיתוח, ציוד). הוא מסר כי ב-2012 טופלו ב"שיבא" 3,879 תיירי מרפא, מספר המהווה גידול לעומת שנה קודמת (3,702 תיירי מרפא). עם זאת, ציין, תיירי המרפא תופסים פחות מ-2% מכלל ימי האשפוז. מנהל "אסף הרופא", ד"ר בני דוידזון, אמר במהלך הדיון כי לתפיסתו, המחירון שנגבה מתייר מרפא צריך להיות שונה מזה שנקבע עבור טיפול בחולה ישראלי.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  תיירות מרפא,  ועדת הבריאות של הכנסת,  ההסתדרות הרפואית בישראל,  תחקיר "עובדה",  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב
תגובות
דר מודן
24.12.2013, 14:04

חסרים לי דברי השרה, דברי המנכל, ודברי יור הרי - האם הפרופסורים הנכבדים יכולים להמשיך לכהן כמנהלי מחלקות האחראים על הכשרת רופאים מתמחים וסוטודנטים? האם מנהל שסרח יכול להמשיך להיות מנהיג? כמה חבל שאין לנו הנהגה אשר יודעת לקבל החלטות. אין מנהיגות ליהודים.