חדשות

פוטנציאל שיקומי לאחר שבץ מוחי: השתלת תאי גזע מזנכימליים

מחקר חדש הראה כי השתלת תאי גזע מזנכימליים מהונדסים הובילה לתיקון הפעילות החשמלית במוח לאחר שבץ מוחי | ההשפעה החיובית נובעת בעיקר מהחומרים שמפרישים תאי הגזע ולא מהחלפת הרקמה הפגועה

מחקר בתאי גזע. צילום אילוסטרציה

מחקר שפורסם בכתב העת Molecular Therapy לאחרונה מדגים כיצד תאי גזע מזנכימליים מהונדסים (hMSC-SB623) מצליחים לשקם את הפעילות החשמלית במוח גם בשלב מאוחר לאחר שבץ מוחי.

תאי גזע מזנכימליים הם תאי גזע בוגרים (סומטיים) הנמצאים ברקמות שונות בגוף הבוגר, בעיקר במח העצם. בניגוד לתאי גזע פלוריפוטנטיים שיכולים להתמיין לכל סוגי התאים, תאי גזע מזנכימליים הם תאים מולטיפוטנטיים עם יכולת התמיינות מוגבלת. האפקט הטיפולי שלהם נובע בעיקר מיכולתם להפריש גורמים המעודדים ריפוי ושיקום רקמות ומוויסות מערכת החיסון, ולאו דווקא מהחלפה ישירה של תאים פגועים. זו גם הסיבה שהם יכולים להשפיע לטובה על הריפוי גם כשרק אחוז קטן מהם שורד לאורך זמן.

המחקר נערך על ידי צוות בינלאומי בהובלת ד"ר ברברה קליין מחברת SanBio באוקלנד, קליפורניה, ד"ר ז'אן פאז ממכון גלדסטון למחלות נוירולוגיות, חוקרת באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו.

החוקרים שילבו את המומחיות של SanBio בפיתוח תאי גזע מזנכימליים מהונדסים (hMSC-SB623) עם הידע באלקטרופיזיולוגיה של המוח במעבדה של ד"ר פאז. זהו שיתוף פעולה בין התעשיה לאקדמיה, כאשר SanBio היא החברה שמפתחת את התאים המהונדסים הללו לטיפול בשבץ מוחי.

החוקרים ערכו את הניסויים בחולדות והשתילו את תאי הגזע המהונדסים באזור הסמוך לפגיעה המוחית חודש לאחר השבץ. הם גילו שהשבץ גרם לפעילות חשמלית מוגברת במוח, מצב שקשור לסיבוכים כמו נוקשות בשרירים והתקפים אפילפטיים. אחרי השתלת תאי הגזע, הפעילות החשמלית במוח חזרה לרמה תקינה.

כשבדקו את רקמות המוח, החוקרים מצאו מספר שינויים שיכולים להסביר כיצד תאי הגזע עוזרים: עלייה בחומר שנקרא BDNF שתומך בתפקוד העצבי, שיפור בתקשורת בין תאי העצב, גידול בתאים שאחראים על המעטפת המבודדת של העצבים ושינוי ברמות המעביר העצבי GABA.

בנוסף, ההשתלה השפיעה לא רק על המוח אלא גם על הדם - נמצאו שינויים בגנים ובחלבונים שידועים כקשורים לשבץ מוחי. רק כ-0.2% מתאי הגזע שהושתלו שרדו אחרי שבוע, מה שמרמז שההשפעה החיובית שלהם נובעת בעיקר מחומרים שהם מפרישים ולא מהחלפה של הרקמה הפגועה.

"הממצאים שלנו מראים שהשתלה תוך מוחית של תאי hMSC-SB623 מתקנת הפרעות במעגלים עצביים גם בשלב הכרוני, מה שמצביע על הפוטנציאל הרחב שלהם כטיפול במצבים נוירולוגיים הכוללים עוררות יתר של רשתות עצביות. בנוסף, לתאים המושתלים יש השפעות אימונומודולטוריות מרחיקות לכת, שאת ההשפעה הטיפולית שלהן יש עוד לחקור", סיכמו החוקרים.

נושאים קשורים:  השתלת תאי גזע,  שבץ מוחי,  מחקרים,  חדשות
תגובות